!--JustNaira-Related-Posts-Starts-->

13.8.13

Pinjaman

Time diploma dulu, aku pinjam PTPTN. Ibu bapa ku bukan kaya seperti si Tony Fernandes maupun seperti Lim Go Tong. Kekayaan mereka cukuplah untuk tampung perbelanjaan bulanan kami sekeluarga. Aku bersyukur, sebab ayah seorang polis, manakala ibu pula seorang domestic Engineer. Canggih tak?

Masa Diploma, yup.PTPTN. Pada mula aku rasa tak bersetuju untuk pinjam PTPTN. Tapi memandangkan ekonomi rumah kami yang tak seberapa, aku 'terpaksa' pinjam duit dari PTPTN. huh..

"Sudahlah dicampak ke Uitm Perlis, jauh sungguh"- Ujarku ketika menetap di negeri paling selatan. Aku akur serta tidak membantah. Walaupun aku belajar bagai nak menggila sekalipun, tiada potongan diskaun atau pertukaran pinjaman ke biasiswa dikenakan, kerana syarat PTPTN mengatakan, hanya IJAZAH sahaja yang layak memohon untuk petukaran dari pinjaman ke Biasiswa. 

SPM. Aku bukan seorang yang pandai. hanyalah Average Joe. Aku tak mendapat tempat di mana-mana matrikulasi mahupun Asasi. Tajaan JPA jauh api dari panggang. Satu satu tawaran yang aku dapat adalah Uitm Perlis. Terima kasih Uitm.

Sekarang, aku dah habis Diploma. Setiap semester, aku dapat Dean List atau anugerah Dekan. Pointer aku tak pernah bawah 3.50, malah makin meningkat-tingkat saban semester. Aku bersyukur. Aku tulis di sini bukan nak meriak dan bukan nak menunjuk. Aku cuma mahu beritahu, SPM bukan penamat segala kareer anda. SPM adalah suatu permulaan, bukan pengakhiran hakiki. Aku mula pun dari cebisan-cebisan kekecewaan Pasca-SPM. Sekali lagi aku bersyukur kerana aku mula dari bawah. Kawan-kawanku yang cerdik lagi bijaksana semua masuk matrikulasi dan Asasi. Tapi, result mereka tak kemana dan tak sehebat SPM. Malah, dapat kos yang pelik-pelik. Erti kata lain, Kos Lelong!

Aku mahu meneruskan pengajian ku ke peringkat yang tinggi sikit. Ijazah.

Aku dapat tawaran ke Uitm dalam bidang Kimia Gunaan. Sudah kimia menjadi sebatian jiwaku. Aku menjadi sangat obses dengan kimia. Aku tak peduli lagi dengan penyakitku. Yang aku peduli sekarang adalah meneruskan pengajian. 

Tapi, oleh sebab aku tak bekerja kerana saranan doktor menyasarkan bahawa aku perlu berehat, aku muflis seketika. Tiada wang dijana. Tiada pengalaman diambil. Aku kaku selama 6 bulan dirumah. Aku buntu. Sekarang, aku menghadapi masalah kewangan. Wang simpananku didalam peti kebal bank tidak dapat menampung sara hidup sepanjang pengajianku. Wang simpananku hanya cukup untuk bayar yuran Uitm serta yuran kolej saja. Maka aku terpaksa mencari alternatif lain.

Samaada PTPTN, Yayasan Pelajaran Johor atau JPA. Di mana rezeki ku? Mudah-mudahan, aku mendapat yang terbaik. Rezeki ada dimana-mana... Aku prefer JPA. Mugkin sebab faktor kewangan yang LEBIH memihak kepada diri aku ni.


Tapi buat masa sekarang, aku kena mohon PTPTN. Aiseh... Terpaksa lah den pinjam PTPTN lagi  :( hmmm

p/s: kalaulah pinjaman ptptn untuk diploma dapat ditukar ke biasiswa, alangkah seronoknya..

Kongsi dan creditkan cerita saya dengan copy link ini.

URL: HTML link code: BB (forum) link code:

No comments:

Post a Comment

Sejak beribu tahun yang melampau, Manusia sering meninggalkan lagenda dan cerita mereka dengan menulis. Begitu juga anda.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...